I kunnskapsyrker er det sjeldent en sammenheng mellom antall timer man bruker på noe, og verdien man skaper. Det er få fabrikkarbeidere igjen i Norge, men arbeidsmoralen herfra har godt feste i ryggmargen på de fleste.
Hardt arbeid fører noen nærmere gud, dog, for andre er det heller den kortsiktige følelsen av å være produktiv (og pliktoppfyllende) som jages. Da på bekostning av langsiktig egen helse og verdiskapninga generelt.
Følg heller en arbeidsfilosoi hvor man heller bruker like mye tid og energi på å (1) øke kvaliteten, samt, (2) gjøre ting mer effektivt/raskere – overskuddet bruker man i stor grad på seg sjøl (få ting motiverer mer enn fri-tid – selv for slaver).
Får man inn denne vanen, kan man snu (den falske) sammenhengen (de fleste tror de har) mellom økt tidsbrukt og økt verdiskapning.
I uke 50 skulle vi egentlig leke jurist og skrive en grunnlov (vedtekter) for foretaket. Men nylige gjennombrudd innen kunstig intelligens og i overkant mange kreative innspill distraherte meg merkbart.
Jeg har nå fått tak i en illustratør kalt ‘DALL-E’.
DALL-E tar i mot noen velformulerte setninger og gir tilbake et fullverdig, skreddersydd mesterverk. Hen er fantastisk.
Ansatt nummer 2 i foretaket er en egen sekretær/orakel – ‘Chat GPT’. Med hen kan man f.eks. skrive ‘Lat som at du er en forretningsmann som skal starte et selskap. Hva er viktig å tenke på når man lager vedtekter for dette?’ og resultatet vil nok være overaskende brukanes.
God Jul!