U01: Lett Finans

“Alt er lett, finans er vanskelig”

Finansiell risiko er enkelt. Løsningen er å ikke putte alle eggene i én kurv, men heller finne flere kurver i fordele de i – som aller helst svinger i litt ulike og motsatte retninger. Avkastningen blir så et forutsigbart gjennomsnitt av alle disse kurvene.

Versus

Biologisk risiko, som er (for de fleste) litt vanskeligere. Her handler det i stor grad om å hindre at eggene knuses. Hvis det er forutsigbart, f.eks. i form av at ‘erfaring viser 1-3 av 10 egg blir å knuse’ kan man enten legge inn i budsjettene at 7-9 av 10 egg overlever til slakt, eller bruke ressurser på å finne ut hvorfor de knuser – for å så hindre at det skjer igjen.

Dette er en måte å tenke på. En annen –

Man bør heller snakke om ‘biologisk uforutsigbar produksjon’. I finans ligner dette såkalte ‘svarte svaner’. Uforutsette hendelser som potensielt kan knuse alle eggene (i alle kurvene). Det er ofte lettere for biologer å tenke med de svartsvanete brillene, kontra de som er mer komfortabel med budsjetter.

Per definisjon er ikke svarte svaner eller algeoppblomstringer noe man kan forutse – men dette skal ikke hindre at man er forberedt. 

Det er ofte vanskelig å finne løsninger på problemer man ikke vet om enda. Dog, hvis man har buffer, midler og overskudd til problemløsning når disse forekommer – så vil man stort sett klare seg litt bedre enn naboen som ikke hadde dette tilgjengelig i excelarkene sine.


De siste ukene har vært preget av intens juleferie.

De første ukene av årene brukes å slappe av etter dette – samt til planlegging og bufferbygging for resten av året.

Det er mye mer praktisk å stifte foretak på starten av året, kontra i desember. Man slipper da å føre årsregnskap for året man ikke eksisterte.

Steg 1 2023: Brønnøysund