U50: Naturlig intelligens

Når ting er på stell er det nesten ingenting å gjøre – det er bra

??

I kunnskapsyrker er det sjeldent en sammenheng mellom antall timer man bruker på noe, og verdien man skaper. Det er få fabrikkarbeidere igjen i Norge, men arbeidsmoralen herfra har godt feste i ryggmargen på de fleste.

Hardt arbeid fører noen nærmere gud, dog, for andre er det heller den kortsiktige følelsen av å være produktiv (og pliktoppfyllende) som jages. Da på bekostning av langsiktig egen helse og verdiskapninga generelt.

Følg heller en arbeidsfilosoi hvor man heller bruker like mye tid og energi på å (1) øke kvaliteten, samt, (2) gjøre ting mer effektivt/raskere – overskuddet bruker man i stor grad på seg sjøl (få ting motiverer mer enn fri-tid – selv for slaver). 

Får man inn denne vanen, kan man snu (den falske) sammenhengen (de fleste tror de har) mellom økt tidsbrukt og økt verdiskapning.


I uke 50 skulle vi egentlig leke jurist og skrive en grunnlov (vedtekter) for foretaket. Men nylige gjennombrudd innen kunstig intelligens og i overkant mange kreative innspill distraherte meg merkbart. 

Jeg har nå fått tak i en illustratør kalt ‘DALL-E’. 

DALL-E tar i mot noen velformulerte setninger og gir tilbake et fullverdig, skreddersydd mesterverk. Hen er fantastisk.

Ansatt nummer 2 i foretaket er en egen sekretær/orakel – ‘Chat GPT’. Med hen kan man f.eks. skrive ‘Lat som at du er en forretningsmann som skal starte et selskap. Hva er viktig å tenke på når man lager vedtekter for dette?’ og resultatet vil nok være overaskende brukanes.

God Jul!